Cadillac се завръща. Новият модел Celestiq обещава да е шедьовър и да върне американската марка на върха, там, където беше в средата на миналия век. Той разполага с елементи на дизайна, ориентирани към бъдещето, като алуминиево шаси с пространствена рамка, изцяло електрическо задвижване и камери за странични огледала.

Нека обаче се върнем назад във времето и видим някои от най-странните и шантави модели на Cadillac, които са се появявали през годините.

1930 Cadillac V-16

Pick of the Day: 1930 Cadillac sedan powered by the iconic V16 engine

Не можем да говорим Cadillac, без да обърнем внимание на пионера, онзи, от който започна всичко. Още в края на 20-те години на миналия век Cadillac следва максимата да има повече цилиндри в двигателя и това означава по-плавна и по-надеждна мощност. Cadillac V-16 е първият в историята сериен автомобил с V-16 двигател.

V-16 е показан за първи път през 1929 г., напук на Голямата депресия, дебнеща зад ъгъла. V-16 успя да оцелее в продължение на 11 години производство, продавайки над 4000 екземпляра по целия свят.

Цената му варираше от 5000 до 9000 долара по това време, което би било до около 160 000 долара при днешната стойност на американската валута. Кой казва, че Cadillacs не могат да искат шестцифрени цени?

1949 Cadillac Series 62

The 1949 Cadillac Series 62 Sedanette is How it All Started

Въпреки че дизайнът от 1949 г. беше практически непроменен спрямо предходната година, той въведе нов V-8 двигател с горни клапани, който по това време се е смятал за бъдещето на индустрията.

1957 Cadillac Eldorado Brougham

1957 Cadillac Eldorado Brougham

Със сигурност един от най-емблематичните модели на марката Cadillac. Определено е икона на автомобилния дизайн от времето, когато стилът и комфортът са били издигнати на пиедестал.

Само 400 екземпляра от Brougham са произведени през 1957 г., всеки един – ръчно. Той включва круиз контрол, електрически стъкла, климатик, седалки с памет, ковани алуминиеви джанти и покрив от полирана неръждаема стомана. Според General Motors Heritage е имало до 44 пълни комбинации от кожа и тапицерия, достъпни за собствениците.

Цената започва от малко над $13 000 по това време, което би било приблизителна стойност от около $137 000 днес.

1959 Cadillac Cyclonе

From the Archives: 1959 Cadillac Cyclone | Hemmings

Този автомобил наподобява космически кораб и това не е случайно. Производителите са искали да натъртят, че е буквално от космоса, що се отнася до дизайн, стил и усещане за лукс.

Двигателят V-8 е подобрен с мощност 350 конски сили с нова система с ремъчно задвижване за захранване на спомагателни компоненти на мотора; защитен от ултравиолетовите лъчи куполен сенник на предното стъкло от една част; и плъзгащи се врати с бутон.

А тези масивни черни конуси по ъглите? Това са едни от най-ранните монтирани радарни сензори за близост, прилагани някога към превозно средство. Това се случва около 60 години преди те да станат почти стандартна характеристика на повечето серийни автомобили днес.

1988 Cadillac Voyage Concept

Concept We Forgot: 1988 Cadillac Voyage

Дизайнът на този автомобил е от бъдещето, с мисъл за следващото поколение. Говорим не само за външния му изглед, а и за интериора.

Има екстри, които позволяват гласови команди с настройка на телефона със свободни ръце, регулируема в 28 посоки предна седалка, камера за обратно виждане и активна система за задвижване на четирите колела, която можела автоматично да активира предния мост, за да подпомогне контрола на сцеплението. Всички тези функции не са били обичайни за автомобилите тогава, но както вече казахме това е кола от бъдещето.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации