За да се поддържа правилната работа на двигателя, радиаторът изпълнява една от най-важните задачи – да премахва топлината от него. За да намалите риска от прегряване и повреда и да получите максимална производителност и ефективност, радиаторът трябва да бъде добре поддържан.
За да сте сигурни, че охладителната система и радиаторът работят добре, можете да направите сами няколко съвсем елементарни неща, за да подобрите ефективността. Кои са те и какви предимства ще ви донесат ще разберете в следващите няколко реда, а на практика ще видите, след като ги изпробвате.
Използване на първокласна охлаждаща течност/антифриз
Използването на висококачествени течности гарантира оптималната ефективност на радиатора. Те осигуряват по-добра защита, смазване и дълготрайност, а така можете да бъдете сигурни, че охладителната система на автомобила ви работи по възможно най-добрия начин. Течностите от висок клас осигуряват защита на радиатора едновременно срещу екстремните температури и корозията. Рисковете от прегряване и повреди на двигателя значително намаляват с тях.
Редовно тестване на ефикасността на охлаждащата течност/антифриза
За да сте напълно сигурни, че течността осигурява адекватна защита, поверете тяхната ефикасност. А това можете да направите с тестер за охлаждаща течност/антифриз, който ще ви покаже нейното ниво на защита. Когато извършвате тези проверки периодично, ще сте наясно точно кога да смените течността в системата. Ако течността е остаряла, защитата от топлина и корозия намалява, а това води до сериозни повреди по двигателя.
Промиване на радиатора между зарежданията с охлаждаща течност
Когато ви предстои пълнене на охладителната система с охлаждаща течност/антифриз, много важно е системата да бъде промита, преди да се налее новата течност. Тази дейност е важна, защото ще премахне всякакви замърсявания и утайки от радиатора и ще намали риска от корозия и повреди. Това е нещо, с което можете да се справите сами. След изчистването на мръсотията и утайките, радиаторът е готов да поеме новата охлаждаща течност и да осигури нормалната работа на двигателя.
Задължителна поддръжка на вентилатора
Функцията на вентилатора е да всмуче въздух в системата за охлаждане на течността. Поддръжката му е от съществено значение, защото всяка негова повреда е в състояние да причини прегряване или доста по-сериозна повреда на двигателя. Неговата поддръжка включва почистване и смазване, но тъй като понякога вентилаторите са трудни за достигане и намесата на професионалист е неизбежна.
Тези няколко прости и рутинни дейности ще допринесат да удължите живота на своя двигател, да намалите риска от прегряване и да намалите честотата на сменяне на охлаждащата течност/антифриза.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации