Кале Рованпера постигна четвъртия си успех от началото на Световния рали шампионат – WRC. Рали „Сафари“ в Кения бе изтощително и спиращо дъха, а Рованпера бе пилотът, допуснал най-малко грешки от всички състезатели.

По време на пауър стейджа финландецът бе по-предпазлив и даде осмо време, за разлика от победите си в Португалия, Хърватия и Швеция, където бе първи.

Въпреки това обаче на финала никой не можа да го спре и той спечели първото място с аванс от 52.8 секунди пред Елфин Евънс, който е негов съотборник в „Тойота“. Третото място отново бе за пилот на японския отбор – Такамото Кацута.

Той за втори път в кариерата си стига до подиум, предният път беше отново Кения, преди година, когато стигна до втората позиция.

Себастиан Ожие, който е настоящ световен първенец и миналогодишен победител, този път трябваше да се задоволи с четвъртото място.

Така „Тойота“ доминира изцяло във вълнуващото африканско състезание. Трябва да се отбележи, че единствено пилотите на този отбор не изпитаха технически трудности по време на рали „Сафари“. Това бе и главната причина „Тойота“ да разбие останалите.

Какво се случва в генералното класиране след рали „Сафари“ в Кения?

Рованепра води с актив от 145 точки, с 65 повече от Нювил. На третата позиция е Ойт Танак, който в Кения не можа да завърши, но въпреки това запазва мястото си сред първите трима.

Сезонът продължава в средата на юли с рали „Естония“, където със сигурност отново ще е много вълнуващо и оспорвано.

След надпреварата в Кения Рованепра призна, че от всички състезания досега това е било най-трудното и му е коствало най-много усилия да бъде преди всички.

„Благодаря на „Тойота“ за подкрепата, определено не беше лесно. Беше нужно да бъда сто процента концентриран през цялото време и трябваше да поддържам добра скорост върху феш-феш пясъка“, коментира финландския състезател.

Трябва да се отбележи, че той е само на 21 години и вече има цели шест успеха в Световния рали шампионат. Всички тях той е постигнал в рамките на една календарна година. Това дава индикации, че Рованепра ще бъде голямата звезда в автомобилизма в близките години.

Първата си победа той завоюва в Естония преди точно 12 месеца и оттогава определено е във вихъра си.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации