В тези летни горещини пътуването без климатик е немислимо. Дали обаче го използвате правилно? Дали постоянната му употреба и неправилното използване няма да ви оставят на топло насред тези горещини? Ще ви разкажем какво означава „правилна употреба“ според специалистите, а вие сами ще прецените дали вашите действия са подобни на тези.
Преди да потеглите и преди да активирате климатика, проветрете автомобила. Отворете за кратко всички врати и прозорци, за да може задържалият се в колата топъл въздух да излезе. Това ще спести на климатика работата по охлаждане, която трябва да извърши веднага след запалването на автомобила.
За да охладите бързо, използвайте климатика на макс, но за кратко време. След това го настройте, така че да поддържа нормална температура. Според специалистите отново, най-добрата температура вътре в автомобила трябва да бъде със 7 градуса по-ниска от външната. Това е най-здравословната температура за пътуващите.
При кратки пътувания използването на климатика не е препоръчително. От една страна, за толкова кратко време той не може да охлади правилно, а от друга – това води до увеличаване на разхода на горивото. За кратките разстояния е по-добре да заложите на отворените прозорци.
Преди да е завършило пътуването ви, спрете функцията за охлаждане, но не спирайте вентилатора. В системата остава влага, която трябва да бъде изсушена. В противен случай в нея може да се появят гъбички и да започне да мирише лошо. Ако все пак се е стигнало до гъбичките лошата миризма, изпарителят трябва да се дезинфекцира.
Дори и времето да не е много топло, е желателно от време на време да включвате климатика. Това води до периодично смазване на системата и до прочистване на изпарителя.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации