Всички знаем, че не трябва да зареждаме грешно гориво. Тоест, ако колата ни е на бензин, зареждаме бензин, не дизел или газ. Съответно ако е на дизел – дизел и т.н.

Обаче понякога това се случва – дали по невнимание или по друга причина, но сте заредили с грешното гориво. Какво да направите, за да може последствията да са възможно най-малки?

На първо място – веднага щом разберете, че сипвате не каквото трябва, прекратете зареждането, не палете мотора и по най-бързия начин изключете от контакт.

При някои съвременни коли когато шофьорската врата се отвори или при подаване на контакт бензиновата помпа се активира.

Ако сте заредили с неправилно гориво, ще трябва да погледнете в упътването какво точно трябва да предприемете.

Нека сега видим кога целият резервоар трябва да се изпомпа и кога е достатъчно да шофирате внимателно, за да предотвратите евентуални последствия от грешката.

Сипали сме бензин вместо дизел?  Ако при запалването не сте задействали мотора, ще бъде достатъчно да се изпомпа сместа от двете горива. Ако обаче двигателят е работил по време на зареждането, проблемът е по-сериозен. Тогава може да се наложи смяна на цялата инжекционна система. Това включва горивопроводите, резервоара, дюзите и помпата за високо налягане. Досещате се, че един такъв ремонт няма да излезе никак евтино, може да стигне до хиляди левове.

Ако в горивната система има стружки, тогава няма да се разминете без ремонт.

Имаме добра новина за притежателите на по-стари коли – такива с предкамерно смесване, а не с директно впръскване. На такъв тип коли бензинът (стига да не е много) в дизеловия резервоар не вреди.

И сега отиваме на обратния вариант. Сипали сте дизел вместо бензин? И тук важи правилото да не включвате двигателя. Ако по време на движение усетите, че сте сбъркали, веднага спрете и изключете мотора.  Ако от съветите за употреба не ви стане ясно какво да правите, свържете се със сервиза. Възможно е просто да изпомпате грешното гориво и проблемът да се реши, но е и възможно да има повреди и да се наложи сериозен ремонт. Изпускателната и инжекционната система са потенциално застрашени от повреди.

А какво се случва, ако на колата й е нужен супер лукс бензин, но вместо това заредите с обикновен? Тогава няма да се наложи да изпомпвате резервоара, освен ако ви е много важно двигателят да е супер мощен. Карайте по-умерено, докато сте на грешното гориво и при първа възможност заредете с правилно.

Има коли, които имат защита в тръбата срещу неправилния пистолет и по този начин грешката не е възможно да се случи. Малко производители обаче предпазват клиентите си по този начин, поне на този етап от автомобилостроенето.

В чужбина шансът да се объркате е още по-голям, заради езиковата бариера. ЕС разпореди бензинът да се обозначава като Е5, а дизела като B7. Въпреки това обаче възможността за грешки остава.

Съветваме ви да бъдете много внимателни при зареждането, за да си спестите главоболия.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации