Защо да изберете механичните скорости пред автоматика

Кои са предимствата на механичните предавки? Защо все още са предпочитани от голяма част от шофьорите, въпреки че все повече нови автомобили са автоматик? Съществуват не малко причини механичната скоростна кутия да е предпочитана от шофьорите.

Автомобилът с ръчни скорости изисква пълното участие на водача по време на шофирането. Така той има по-голям контрол върху превозното средство и възможност да влияе върху неговата производителност, като съобразявайки се с пътните условия, може да задържа една предавка по-дълго или да я сменя по-рано. Нещо, което при автоматика е невъзможно, тъй като системата сама решава кога да извърши дадено действие.

Механичната скоростна кутия предполага по-ниски цени на автомобилите, докато при автоматика точно това е, което води до оскъпяване, достигащо понякога до няколко хиляди евро. Крупна сума, която няма как да бъде пренебрегната от купувачите.

Заради обявената от множество правителства по света предстояща забрана на автомобили, задвижвани с бензин или дизел, си заслужава човек поне още малко да се възползва от предимствата на механичната скоростна кутия. След влизането на забраната в сила, пазарът ще бъде наводнен от електрически и хибридни превозни средства, чиито настройки са като тези на автоматика.

Като основно предимство на механичните скоростни кутии може да се посочи и сравнително евтиния ремонт. Всички знаем, че автоматикът разполага със система, която позволява на автомобила сам да превключва предавките. Ако в тази система възникне дори и най-малкия проблем, ремонтът й няма да е по джоба на голяма част от шофьорите поне в настоящия момент. А това ще доведе до застояване на автомобила в гаража, докато се намери решение как да бъде заплатено за него.

С течение на времето броят на произведените автомобили с ръчни скорости драстично ще спадне, а това означава, че те ще бъдат дефицит на пазара на употребявани автомобили. Което пък от своя страна ще ги направи по-скъпи, а техните собственици ще получат повече пари при евентуална тяхна продажба.

В страни като Северна Америка механичната скоростна кутия би могла да спаси автомобила от кражба. Може би много от вас ще си зададат въпроса на какво се дължи това. Има си своето логично обяснение, разбира се. Повечето тамошни шофьори никога не са карали кола с ръчни скорости, а ако това е първото им качване на такъв автомобил, със сигурност ще им трябва време, докато се адаптират. А това несъмнено ще доведе до осуетяване на кражбата.

 

 

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации