Новият тестови център на Nokian Tyres в Испания ще позволява целогодишно тестване на летни, всесезонни и зимни гуми, а пистите ще бъдат готови през 2020 г. Общата инвестиция се оценява на 60 милиона евро.

Там където някога е имало жълтеникава линия от многобройни малки полета, сега се открива впечатляваща гледка към различните тестови писти. Въпреки силните валежи след Великден, строителните работи по новия тестови център на Nokian Tyres в Испания продължават по график.

Може би най-впечатляваща е овалната писта с наклонени завои. Тя е над 7 километра дълга и започва да придобива форма, докато екип от Германия, специализиран в изграждането на наклонени завои на овални писти, работи върху топографията и горните слоеве на извивките на пистата.

Обектът с площ от 300 хектара се намира в Санта Крус де ла Сарса, малък град на около час път с кола южно от испанската столица Мадрид.

 „Тестовият център в Испания е най-голямата единична инвестиция свързана с тестване, която компанията е правила през цялата си история. Центърът ще подобри шансовете ни да произвеждаме съвместими продукти за пазарите в растеж, съобразно стратегия ни. Той също така ще подкрепи работата ни по отношение на научноизследователската и развойна дейност за всички наши продукти.“ казва Юха Пирхонен, вицепрезидент „Технологии“ в Nokian Tyres

Основният фокус е върху летните и всесезонните гуми, както и гумите с високоскоростен индекс; има особено голямо търсене за този тип продукти в развиващите се пазари на Nokian Tyres в Централна и Източна Европа, а също и в Северна Америка, където компанията скоро ще открие нова фабрика. Друга област, върху която ще се фокусира тестовият център е разработване на целогодишните свойства за безопасност на всеки продукт.

 

Тестването е съществена част от разработването на безопасни гуми

 

По-голямата част от подготвителните работи за над 10 тестови писти на новия тестови център вече са завършени: горните слоеве на почвата са отстранени и машините са отворили работните площадки за пистите. Следващата фаза е внимателно полагане на слоеве асфалт, които ще бъдат завършени през 2020 година за повечето трасета.

 

Строителните работи на овалната писта са най-напреднали: изграждането на южната крива и наземните работи са готови. Следва деликатната работа по поставяне на профили и полагане на първите слоеве асфалт. След като бъде завършена, овалната писта ще позволява да се тестват гуми със скорост до 300 км/ч.

 

Новата локация за тестове ще бъде трета подред за Nokian Tyres. Тя допълва вече съществуващата мрежа за тестове на гуми на компанията, която се състои от 700-хектаровия тестови център в Ивало, Финландия за тестване на зимни гуми, който се намира в близост до финландската централа в град Нокия.

 

Устойчив подход: проучване на нови екологично чисти суровини

 

Една от областите за развитие на Nokian Tyres е използването на растението гуаюла, потенциална суровина за производство на гуми. Nokian Tyres работи за култивирането и изучаването му, съвместно с местни университети и партньори, като възможен източник на висококачествен естествен каучук. Плантацията се управлява от местни фермери.

 

Компанията също така е запазила 25 хектара земя за опазване на околната среда. Тя включва изграждане на места за гнездене на ястреби и сови, както и изграждане на места за водопой на птиците, които ще бъдат наблюдавани в продължение на 3 години. Също така ще бъдат засадени дъбове и други растителни видове.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации