Детското столче е нещо, което приемаме за даденост, но то не винаги е било на разположение на родителите, които превозват децата си в автомобил.

Ще разгледаме някои митове и истини за детските столчета, но нека първо обърнем внимание на историята.

Кога се появява първото детското столче?

За първи път за детската безопасност по време на движение се мисли още през 1898 година, когато в колите се поставя…торба с шнур. Целта й е била да не позволи на детето да се изправи по време на движение. Това изобретение обаче по никакъв начин не можем да наречем детско столче.

Едва през 1930 година се появява подобно нещо, но целта му не е да пази детето, а просто да му създаде удобство.

През 60-те години на XX век професорът от Швеция Бертил Алдман разработва прототипа на днешното детско столче, като го монтира така че да е позиционирано обратно на движението.

Така се създават първите детски столчета, чиято цел е да пазят децата от наранявания в случай на инцидент на пътя.

В наши дни този тип столчета са задължителни за малки деца.

Нека видим някои митове и истини за тях.

  • Столчето има срок на годност – истина. Както всяко нещо, така и столчето се амортизира, ако се използва често и по много. Така че не може да очаквате вечно да ви служи вярно и да е в същото състояние като в началото.
  • Седалката е без значение – мит. Всъщност по-голяма безопасност детето има на седалката отзад. Това е така, защото въздушните възглавници на предните седалки могат да доведат до допълнителните наранявания при малки деца.
  • На детето не му е комфортно, ако е обърнато назад – мит. Всъщност, голяма част от малките деца нямат проблем с това да се возят в посока, обратна на движението.
  • Нужна е бустерна седалка – истина. Без допълнителна седалка коланите няма да задържат добре детето и може да се стигне до неприятни последствия, в случай дори и на лек инцидент.

А какви са правилата за детските столчета?

Детето трябва да се вози в бебешко столче още веднага след раждането си. Столчето трябва да е от този тип, докато детето не стигне 10 кг или 6-9 месеца. До 2-годишна възраст столчетата са задължителни, а до 4-годишна – препоръчителни.

Съветът на специалистите към родителите, когато избират столче, е да се съобразяват с теглото и височината на детето. Друго, което е от съществено значение е коланите да обхващат плътно торса и гърдите и по възможност да няма празни пространства.

Детето може да се вози на предната седалка и без столче, когато стигне 36 килограма и ръст от 150 сантиметра.

И накрая – колкото и да вярвате на столчето и коланите, все пак наблюдавайте детето по време на движение. И, разбира се, не забравяйте да заключите вратите и прозорците и по възможност спирайте често, ако сте на по-дълго пътуване.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации