Въпросът, който със сигурност вълнува голяма част от шофьорите е точно този: „Да се мие ли двигателят на колата?“. Голяма част от опитните шофьори смятат, че няма нужда от тази процедура, а понякога дори тя е вредна. Не са малко и тези, които споделят точно обратното на това мнение. Кои от всички са прави обаче? Коя от ситуациите е неблагоприятна за двигателя? Прави са и едните, и другите – и замърсеният двигател, и неправилното измиване са еднакво опасни.
Измиването на двигателя с вода под високо налягане трябва да бъде извършвано много внимателно. Причина за това е електрониката, която се намира под капака на съвременните автомобили. А водата, като проводник на електричеството, може лесно да причини късо съединение, което да доведе до скъпо струващ ремонт след измиването.
При старите модели автомобили миенето на двигателя е много по-лесно за осъществяване – достатъчно е да се увие делкото с найлонов плик, който да го предпази от намокряне. При съвременните автомобили обаче това не върши работа. За да бъдат спокойни, голяма част от шофьорите изобщо не мият двигателя.
Опасност за двигателите представляват не само водата и препаратите, но и силното замърсяване. Натрупаната на дебел слой мръсотия ще намали топлопроводимостта на частите на двигателя, а това ще доведе до неговото прегряване. Замърсяването може да доведе до увеличен разход на гориво, намалена мощност и нестабилна и неправилна работа на двигателя. Ако в двигателя попадне от смесите, които се хвърлят по пътищата през зимата, това може да доведе до корозия на електрическите кабели, вследствие на която да се стигне и до пожар. Ако пък двигателят е толкова мръсен, че не могат да се видят местата на възможни течове на някои от течностите, това може да предизвика проблем в съответната система и нещо по-лошо – да причини злополука.
След разглеждането на възможните неприятни последици и в двата случая, изводът може да бъде само един – двигателят трябва да се измие, но това да бъде извършено правилно и от специалисти.
Има два начина за измиване на двигателя:
• с помощта на специални химикали, ниско налягане на водата и постепенно цялостно изсушаване;
• с гореща пара, за която се използва специално оборудване.
Който и от начините да бъде приложен, в края на почистващата процедура, специалистите трябва да проверят дали двигателят работи.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации