Може ли жегата да убие електромобил? За изненада или не – отговорът е – да, възможно е. Въпреки че това возило е определено като идеално средство за борба с климатичните промени. Тези коли не могат да „оцелеят“ на много високи температури, предава Блумбърг.

Тези изводи са направени на фона на горещите вълни, които са обхванали много от американските щати. На всичкото отгоре те са все по-чести и интензивни. В горещините електрическото возило започва да работи все по-усилено, за да може да се запази батерията и пътниците вътре в добро здравоасловно състояние. По този начин няма проблеми с функционирането. Жегата обаче не е никак полезна на химично ниво за автомобила. Екстремно високите температури може да увредят сериозно батерията му, като това се сравнява с рак или сърдечно заболяване при хората.

Йоните в акумулатора на возилата започват да се ускоряват с повишаване на температурите. Когато това стане електричките започват да получават проблеми със закрепването към анода или катода. Известна „вина“ има и всеки цикъл на бързо зареждане. Ако зареждате със суперзарядно на Tesla йоните ще се придвижат много по-бързо, отколкото като го включите към обикновен електрически контакт. В жегите обаче те продължават движението си даже когато возилото е в покой – паркирано или свързано към електрическата мрежа. По този начина има опасност колата да намали пробега си.

Според изпълнителния директор на Recurrent – компанията, която прави доклади за състоянието на батерии за електрически МПС-та, най-лошото, което може да се направи е да оставиш кола в гараж, който не е охлаждан в щата Финикс цяло лято, без да си я включил в електрическия контакт. По думите му това действие на собственика ще доведе до бързо „изпържване“ на акумулатора. Ако обаче возилото е включено към електрическата мрежа, то може да пренасочи енергията за охлаждането му.

Големият студ също може да увреди батерията на електрическите возило. Колкото по-ниски са температурите, толкова повече се забавят химическите процеси, а това намалява издръжливостта на акумулаторното устройство.

, ,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации