Преди да тръгнем на път, трябва да сме сигурни, че гумите са изправни.

Те са един от най-важните компоненти на превозните средства, тъй като осигуряват връзката между пътната настилка и колата. Ако има проблем с тях, шофирането би било опасно.

Знаем, че във всеки багажник има по една резервна гума за непредвидени ситуации на път. Естествено, предпочитаме тя да си стои непокътната, но понякога се налага да се прибегне до нея.

За да избегнем това, е хубаво преди път, особено ако ще е по-дълъг, да се направи прецизна диагностика и ако има дори малък проблем, той да бъде напълно отстранен и едва след това да се предприема пътуването.

Кои компоненти е хубаво да бъдат проверени?

На първо място е състоянието на гумите. Ако ги караме отдавна или пък често е минавано с тях по пътища с неравности и дупки, трябва да имаме едно наум.

Дълбочината на шарката на протектора трябва да бъде 1, 6 мм., според изискванията за безопасност.

Ако тази дълбочина е по-малка, това означава, че гумите са пред износване и не им остава много живот. Дори се счита, че законовите разпоредби не са достатъчно прецизни и профилът трябва да е поне 3 мм. Едва тогава се счита за безопасно да се пътува, особено ако пътят е мокър и хлъзгав.

Важно е състоянието и на страничните повърхности на гумите.

Относно срока на годност, гумите нямат такъв, но ако ги караме повече от пет години, трябва да ги сменим, тъй като колкото и да сме ги пазили, те са вече поизносени.

Естествено, трябва да се спазва и сезонността – през пролетта и лятото – летни гуми, през есента и зимата – зимни гуми.

Друго нещо, на което трябва да се обърне специално внимание е налягането. Спирачният път се удължава при по-ниско налягане, а знаем колко опасно може да бъде това. Разходът на гориво е по-висок, а рискът от увреждане на гумата – по-голям.

Ето защо е добре при всяко по-дълго пътуване налягането да се проверява. Смята се, че помпането с азот помага като запазва налягането по-добре от нормалния въздух, тъй като азотът е по-устойчив на температурни промени.

Ако пък имаме късмета да караме по-модерен автомобил, той може да има автоматична система за проверка – Tire pressure monitoring system.

Баланс и реглаж – те също са задължителни преди дълъг път. Но какво точно представляват?

При реглажа се коригира положението на окачването спрямо предните две колела. Това се случва посредством компоненти, които регулират ъгъла и така позиционирането на колелата е по-правилно.

Балансът подпомага синхрона между гумите по време на движение, изправя кривините, ако има такива и прави колата по-стабилна.

Разбира се, освен гумите, трябва да се види и състоянието на джантите – знаем, че тези два компонента вървят ръка за ръка.

Когато сме сигурни, че всичко е наред, вече можем да се насладим на комфортно и безопасно пътуване.

Разбира се, не само гумите трябва да се проверяват, а и всички важни компоненти, които могат да създадат проблеми.

Диагностиката и превенцията са най-важните неща, които поддържат една кола изправна. Да бъдем отговорни и да шофираме разумно!

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации