„Легнал полицай“ – няма човек, който да не знае какво се има предвид с този израз – изкуствена неравност на пътя, създадена с цел да намали скоростта на автомобилите. Смята се, че легналите полицаи са полезни, тъй като предотвратяват много катастрофи. Факт е обаче, че шофьорите не ги обичат, тъй като се налага да намалят, понякога на прав път. А ако случайно не видят изпъкналата повърхност, е много вероятно да си ударят главата в тавана.

Научното наименование на легналия полицай е „устройство за принудително намаляване на скоростта“.

Ето някои любопитни факти за тези „устройства“, които може би не сте чували.

  • Първият легнал полицай се появява в началото на 20 век, през 1906 година в град Чатъм, щата Ню Джърси, САЩ. Общински работници го изграждат на един от основните градски пътища. Височината му била 13 метра и представлявал асфалтов хълм.
  • Доста шофьори преминават през тях неправилно и рискуват да увредят колата си. Съветът на експертите е при наближаването на полицая да се намали много, а когато вече бъде достигнат да се увеличи скоростта.
  • В различните държави имат различно наименование. В Нова Зеландия ги наричат „вибрираща бариера“, в Пуерто Рико – „мъртвец“, в Мексико – „запушалка“, а в САЩ и Великобритания – „спящ полицай“ и „мълчалив полицай“. В България, както знаем, най-популярен е изразът „легнал полицай“. Някои го наричат и „гърбица“.
  • Всеки е различен и си има своя особеност. Някои легнали полицаи карат колата да намали само с десетина километра, докато други ви принуждават да карате с около 50 километра в час по-малко.
  • Има и фалшиви легнали полицаи – 3D рисунки, чиято цел е да излъжат шофьорите, че наближават легнал полицай и така да намалят скоростта.

Независимо дали ги одобряваме или не, факт е, че тези „устройства“ са нужни, за да предотвратяват ПТП-та. Така че, вместо да им се дразним, най-добре е да сме внимателни при преминаването си през тях, за да запазим колата си здрава, а и…да не си ударим главата в тавана.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации