Mercedes: Сделката с McLaren е риск

09 October 2019 16:49
Mercedes: Сделката с McLaren е риск
Източник: McLaren
Шефът на тима на Mercedes във Формула 1 Тото Волф призна, че има „риск” в това компанията да доставя мотори на McLaren от сезон 2021, тъй като британците може да се окажат сериозен съперник на световните шампиони.

McLaren се договори за доставка на двигатели Mercedes, а до края на следващия сезон ще получават мотори от Renault. Със сделката се слага край на 6-годишната пауза, в която двете компании не работеха заедно, като някои от най-големите успехи на McLaren са точно с мотори на Mercedes. А и известно време Mercedes беше акционер в McLaren.

След като двете компании се разделиха McLaren няма нито един подиум, а последната победа на тима е от 2012 година.

Но Волф е на мнение, че промените в правилата за сезон 2021 може да дадат шанс на McLaren да се бори с най-добрите.

„През 2021 ще започне нова ера във Формула 1, с по-малки разлики и повече конкуренция, а ние добавяме в списъка си по-сериозен съперник в сравнение със сегашните ни клиенти (Racing Point и Williams) – обясни Волф. – Ние оценяваме високо McLaren. Стъпките, предприети от Зак Браун и Андреас Зайдел за развитието на тима са обещаващи. Но предимствата са повече от недостатъците в това да работим в бъдеще със сериозен съперник като McLaren.”

След раздялата с Mercedes Рон Денис и McLaren изиграха огромна роля за връщането на Honda във Формула 1 като доставчик на мотори за новата турбо ера, но тимът записа три много трудни сезона заради проблемите с японските двигатели. Денис беше уверен, че McLaren има шансове за успех само ако е заводски тим на някой от доставчиците на задвижващи системи.

Преди две години, когато McLaren и Honda се разделиха, в Mercedes пък нямаха интерес да подновят стария съюз.

Сега Волф обясни, че „ситуацията леко се е променила”, тъй като McLaren първо се срина до дъното на класирането, но от миналата година се укрепи в средата на таблицата и води битка да е лидер на групата преследвачи на трите големи тима: Mercedes, Ferrari и Red Bull.

Между 2010 и 2014, когато Mercedes и McLaren използваха едни и същи мотори двата тима имат сходно представяне. Mercedes взе 20 победи, 46 подиума, 27 първи позиции на старта, по 1 световна титла при пилотите и конструкторите и 1582 точки. Пилотите на McLaren пък записаха 18 победи, 49 подиума, 10 спечелени квалификации и 1632 точки, но без титли.

От 2015 досега Mercedes добави още 69 победи, 141 подиума, 74 спечелени квалификации и по 4 титли при пилотите и конструкторите, а McLaren има само 296 точки срещу 3362 на настоящите шампиони.

Волф допълни, че 7 години след началото на новата хибридна турбо ера в Mercedes са готови да доставят задвижващи системи на друг силен отбор.

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ